Direct contact of een offerte aanvragen? Bel 0488 44 10 58 of stuur een e-mail.

Welk rijbewijs heb ik nodig, B of BE?

Geplaatst door: Heudra Aanhangwagens - Datum: 22 augustus 2017

Vanaf 19 januari 2013 zijn de regels veranderd voor bijna alle soorten rijbewijzen, dus ook voor het rijden met aanhanger. U moet dus goed opletten of het nu wel toegestaan is om de weg op te gaan zonder BE rijbewijs met de aanhanger waar u voorheen wel de weg mee op kon. Hieronder zetten wij de wijzigingen voor rijbewijs B op een rij.

Waarom nieuwe regels?
De Europese Unie wil de regels voor rijbewijzen in alle lidstaten gelijktrekken. Het idee hierachter is dat bestuurders in alle lidstaten straks hetzelfde weten en kunnen. En dat overal dezelfde eisen worden opgesteld.

Met een rijbewijs B mag u tot 19 januari 2013
- Een motorrijtuig besturen van maximaal 3500 kg dat geschikt is voor het vervoer van maximaal 8 personen. (uzelf uitgezonderd)
-  Een aanhangwagen of oplegger tot maximaal 750 kg achter uw auto voorttrekken|
- Een aanhangwagen of oplegger met een gewicht van meer dan 750 kg achter uw auto voorttrekken. Alleen als het maximale toegestane gewicht van beide voertuigen samen niet meer is dan 3500 kg. De aanhangwagen of oplegger mag niet meer wegen dan de ledige massa van de trekkende auto. Dit is de massa van het voertuig zonder lading, bestuurder en andere inzittenden.

Met een rijbewijs B mag u vanaf 19 januari 2013
- Een motorrijtuig besturen van maximaal 3500 kg dat geschikt is voor het vervoer van maximaal 8 personen. (uzelf niet meegerekend)
- Een aanhangwagen of oplegger tot maximaal 750 kg achter uw auto voorttrekken.
- Een aanhangwagen of oplegger met een gewicht van meer dan 750 kg achter uw auto voorttrekken. Alleen als het gewicht van beide voertuigen samen niet meer is dan 3500 kg. De aanhangwagen of oplegger mag wel meer wegen dan de ledige massa van de trekkende auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.

Nieuwe regels rijbewijs BE
Met het rijbewijs BE mag u tot 19 januari 2013 een aanhangwagen of oplegger voortrekken met een gewicht van meer dan 750 kg. Als u op of na 10 januari 2013 uw BE rjibewijs haalty, mag het gewicht van de aanhangwagen of oplegger niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Voor opleggers of middenas aanhangwagens is hierop wel een uitzondering mogelijk. Zie voor meer informatie en voorbeelden van deze uitzondering de folder voor rijbewijscategorie BE op: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/welke-rijbewijscategorieen-zijn-er.html

De belangrijkste informatie staat nu voor u op een rijtje, mocht u er niet uitkomen download dan de volledige folder met alle informatie voor de wijzingen van rijbewijs B via deze link: 
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2012/08/01/nieuwe-regels-voor-het-rijbewijs-b.html

Hebt u hierover nog vragen? Schroom niet contact op te nemen met Heudra.

Welk rijbewijs heb ik nodig, B of BE?

Naar overzicht Nieuwer bericht Ouder bericht

Heudra Aanhangwagens

Panhuizerweg 7, 4041 CN Kesteren
0488 44 10 58
info@heudra-aanhangwagens.nl

Bel naar 0488-441058 voor het beste besteladvies en mogelijke korting!

Top