Gewicht van uw aanhangwagen wijzigen

Geplaatst door: Heudra Aanhangwagens - Datum: 8 juni 2021

Een aanhangwagen terug laten keuren als deze te zwaar is voor een B-rijbewijs. U hoeft dan geen BE-rijbewijs te halen. 

Als u een B-rijbewijs heeft mag u rijden met elke aanhangwagen wanneer:

Wat is dan de technisch maximale massa? Dat is het ledig gewicht + het laadvermogen van uw auto of aanhangwagen.

Deze technisch maximale massa staat op de achterkant van het groene kentekenpasje van uw auto én het groene kentekenpasje van uw aanhangwagen.

Een voorbeeld
Stel dat uw auto een technisch maximale massa van 1800 kg heeft, dan is een aanhangwagen met een technisch maximale massa van 2000 kg te zwaar voor u. De technisch maximale massa is dan namelijk samen 3800 kg. Maar een aanhangwagen van 1500 kg is te licht voor u: het laadvermogen is dan te laag. U kunt dan het gewicht op het kentekenbewijs van uw aanhangwagen wijzigen, van bijvoorbeeld 2000 kg naar 1699 kg. Zo mag u met uw auto en de aanhangwagen wel legaal de weg op en heeft u voldoende laadvermogen.

Hoe doet u dit? 
Dat is heel eenvoudig. Op de website van de RDW vult u een formulier in met de gegevens van uw aanhangwagen (kenteken en meldcode) en het nieuwe maximale gewicht. Als de RDW uw verzoek goedkeurt, ontvangt u na enkele dagen een nieuw kentekenpasje. 

Is het gewicht van uw aanhangwagen in het verleden verlaagd? Dan kunt u met dit formulier ook het gewicht verhogen of  terug laten brengen naar het oorspronkelijke gewicht. 

Klik hier om naar het juiste formulier te gaan. 

Gewicht van uw aanhangwagen wijzigen

Naar overzicht Ouder bericht

Chat met ons